Wij zijn te dom

10/04/2021

Stel dat je jarenlang je straat terroriseert, de huizen van de buren kapot maakt en het eten van de bewoners steelt, dan moet je niet vreemd opkijken als er op een dag iemand aanklopt en zegt: “ik kom bij jou wonen en jouw voedsel is nu ook mijn voedsel”.


Als je niet verder kijkt dan je neus lang is - en die kans is groot, anders had je je niet zo bruut gedragen - gooi je deze buurman weer je huis uit.

Maar de kans is groot dat een andere buur je in al zijn wanhoop minder beleefd zal bejegen en je zult spijt hebben dat je de eerste buurman de deur uit werkte. Samen hadden jullie immers sterker gestaan.


De mens vernietigd het ecosysteem en wordt nu met de gevolgen geconfronteerd. Van schrik wil hij al de bacteriën en virussen van zich afschudden, terwijl het deze kleine vriendjes zijn die hem al zijn hele leven beschermen tegen andere belagers.


De farmaceutische industrie weet dat, maar aan vriendjes kunnen ze niets verdienen. Dus maken ze de mens wijs dat deze vriendjes de vijand zijn en verkopen chemicaliën om ze te verdelgen. De mens luistert volgzaam, doodt zijn vriendjes en komt helemaal alleen te staan.


Het Corona-virus is onze buurman. We zullen moeten leren om met dit virus samen te leven, net zoals we dat deden met het griepvirus. Zo niet zal er straks een woedende menigte aan onze deur staan.