Wij zijn te dom

06/12/2020

Als iemands moeder ziek wordt wil je alles doen om haar te redden. Geen prijs is te hoog. Als maatschappij maken we via de politiek toch een keuze.


Wat hebben we er voor over om iemand te redden? Hoeveel geven we uit om een leven te rekken? Mag het kabinet ons land aan de Europese Bank verkopen en alle kleine ondernemers kapot maken? Hoeveel ellende mag het voor anderen berokkenen?


Tegen een blinde zeggen we niet: we schaffen alle auto’s af, maar zeggen: leer je jezelf maar beschermen. Tegen mensen met longproblemen zeggen we niet: we zorgen dat er geen uitstoot meer is, maar zeggen: zoek het lekker zelf uit. Tegen de mensen in de hele wereld die huis en haard verliezen omdat grote bedrijven hun land inpikken zeggen we niet: we kopen geen producten meer, maar kopen er nog veel meer omdat het een eurootje goedkoper is.


Het gaat op dit moment niet alleen om geld, ook om de vraag tot hoever laten we de overheid ingrijpen in ons leven? En als we het nu toestaan, doen ze het straks dan ook bij de griepgolven op deze manier? Of bij ieder virus dat onze kant op komt? Willen we eeuwig met mondkapjes lopen? Willen we in een anderhalve meter maatschappij leven? Hoort de dood niet gewoon bij het leven? Is de dood niet een manier waarop de natuur zijn evenwicht bewaakt, zodat er overal leven kan zijn?


Waarom wil de overheid dat we ons allemaal laten vaccineren? Zijn ze nog wel objectief, nu er zoveel belangenverstrengeling is en de grote bedrijven zoveel invloed uitoefenen in Den Haag, maar ook bij de WHO of op de universiteiten? Wie kunnen we nog vertrouwen? Worden we geen speelbal van de multinationals? Afzetvee zijn we al.


Vaccins werken minder goed dan natuurlijke afweer. Ook werken ze korter en reageren we minder goed op mutaties van het virus.

Is het bevorderen van besmetting met een minimale hoeveelheid virusdeeltjes niet veel beter dan een vaccin waarvan we niet eens de bijwerkingen kennen? Wat biedt ons de beste bescherming op de lange duur, zonder dat we daarbij onze vrijheid en de zeggenschap over ons eigen lichaam verliezen?


Over mondkapjes kun je op zijn minst je twijfels hebben. Het kabinet sprak zich al uit over de zinloosheid ervan, maar misschien zijn ze zelfs ronduit gevaarlijk. Winkels sluiten leidt tot drukte en meer mensen op minder plaatsen. Niet kunnen sporten zorgt voor een slechtere gezondheid. Het manipuleren van besmettingscijfers leidt tot paniek en angst. Ook niet al te best voor de gezondheid.


Als blijkt dat het politieke beslissingen waren en commerciële belangenverstrengeling die de corona-crisis veroorzaakten, kunnen we dan het zoeken naar de oplossing aan dezelfde mensen toevertrouwen?

Vragen, vragen, vragen…