Wij zijn te dom

06/07/2021

Wij maken ons druk om een virus.

Maar het werkelijke virus zijn wij.

Het is helaas de aard van het beestje.

Zo zijn we nu eenmaal en iedere poging om ons daarvan af te houden luidt een dictatuur met nog meer verschrikkingen in.


Er is daarom maar één oplossing: schaalverkleining. De schaal waarop we voor ellende zorgen zal kleiner moeten worden.


Het corona-virus wordt misbruikt door een groep zeer invloedrijke mensen om onze desastreuze werking op de natuur te keren. Men wil dit bereiken door onze menselijkheid af te pakken en ons te ketenen. De belangrijkste voorwaarde is echter: men wil dit bereiken zonder dat men zelf aan macht inboet.


Hoewel ik het met het doel van de ingreep eens ben, ben ik het met de manier waarop zeer oneens.


Wij mensen zijn te dom om de aarde te beheren en het groepje elite dat het nu wil proberen is geen haar beter. Niemand heeft het recht om onze menselijkheid van ons af te pakken en ons op te sluiten in een kunstmatige maatschappij. Het maakt ons geestelijk en lichamelijk kapot, als individu en als samenleving.


Toch moet er iets gebeuren: we moeten onze mobiliteit opgeven, met name het vervoer van goederen over de hele wereld. Dat is de enige stap. De rest volgt vanzelf.


Stel je het maar voor: wat gebeurt er met een consumptiemaatschappij als je de consumptie-goederen niet meer kunt vervoeren? Wat gebeurt er met internationale conflicten als er geen verre belangen meer zijn? Wat gebeurt er met de bomenkap in de Amazone als je het hout en de soja niet meer kunt vervoeren? Wat gebeurt er met al het exportafval als je het naast je eigen huis moet dumpen? Wat gebeurt er met al de in plastic verpakte goederen? Wat gebeurt er met de huizenprijzen? Wat gebeurt er met de veestapel? Hoe zou onze landbouw eruit gaan zien? Wat zou er gebeuren met de allesvernietigende globalisering en nietsontziende consumptiemaatschappij en al die multinationals, als ze in een klap buitenspel komen te staan?


Soms hoef je om de wereld te redden geen tienduizenden regels te maken. Eén is al genoeg.