Wij zijn te dom

 5GTestMap “5G zal voor grotere snelheden zorgen dan 4G. Toch moeten we nog even geduld hebben. Wat is de toegevoegde waarde van 5G?”

WZTD: Toegevoegde waarde? Nog meer kunstmatige intelligentie en minder menselijke interactie? Kan de overheid ons nog beter monitoren? Meer automatisering en nog minder menselijke interactie? Nog meer vage antwoorden van chatcomputers? Een verdere uitbreiding van de kunstmatige maatschappij waarin mensen zich niet meer thuisvoelen? Heb ik het goed geraden?

5GTestMap: “Bedankt voor je reaktie. Er zit zeker een kern van waarheid in en ik deel je bezorgheid ten dele. Je kan de laatste zin ook zo formuleren: Een verdere uitbreiding van de kunstmatige maatschappij waarin sommige mensen zich niet meer thuisvoelen. En ik denk dat er ook voordelen kunnen zijn. Wat mij momenteel het meeste verbaast is dat niemand een nuttige toepassing kan bedenken voor de consument, waaruit blijkt dat 5G echt nodig is. Het is meer een van: niet omdat het moet, maar omdat het kan...

WZTD: Dank je voor je begrip voor mijn standpunt. Nuttig is iets pas als het ons geluk bevorderd, niet als het een handige uitbreiding is van onze consumptiemaatschappij. Het lijkt er inderdaad op dat niemand er echt op zit te wachten, alleen de mensen die er geld aan kunnen verdienen en hun moreel standpunt om die reden vercommercialiseren. Dus komt het er toch en zal iedereen het gebruiken en zal het tegen ons gebruikt worden, zoals de meeste technologie. Jammer, het zal de toekomst van de mensheid en de menselijkheid er niet beter op maken.”