Wij zijn te dom

Wij zijn te dom

Verschroeide aarde


We zitten in een voortdenderend monster, waar de macht steeds meer bij overheden en grote bedrijven komt te liggen. De samenleving wordt steeds kunstmatiger en de mens wordt voor zijn bestaan steeds meer afhankelijk van die overheid en de leveranciers van energie, electronica, informatie en farmaceutica. Ze bepalen voor een groot deel al hoe wij leven.


Dat zal niet minder worden. En dat willen die grote bedrijven en de overheid ook helemaal niet. Ze bestaan bij de gratie van ons. Ze bestaan bij de gratie van elkaar. Zonder globalisering en grote afzetmarkt en goedkope arbeidskrachten hebben ze helemaal geen bestaansrecht meer.


Belangrijke organisaties, zoals de WHO, de Europese Commissie en de VN, die ook weer voor een groot deel in handen zijn van de multinationals luiden de noodklok: zo kan het niet langer. Er is een grote reset nodig, vooral bestuurlijk. De macht moet nog verder worden gecentraliseerd. De bedoeling is dat de aarde in de toekomst geregeerd zal worden door een globale regering, om effectief de problemen aan te pakken die onze aarde bedreigen. Een machtsblok van de globale elite die gebruik zal maken van technologie en onderdrukking om hun doel te bereiken en hun macht en welvaart te houden.


Het is mooi dat het eindelijk tot deze mensen doordringt dat de mens niet eindeloos en zonder gevolgen kan consumeren. Helaas is de oplossing die ze hebben niet al te best. Hoe kan de mens de aarde beheren? De mens zelf is de grootste bedreiging voor de aarde en misdraagt zich al eeuwen.

Het soort mensen dat aan de macht zit, zit er niet voor niets. Imperialisme, globalisme, misbruik, corruptie, armoede. Hun gewetenloze optreden vormt de oorzaak van alle problemen. En deze groep wil nu de problemen oplossen? Nog afgezien van het feit dat mensen te dom zijn om de aarde te beheren, is de groep die nu de macht probeert te grijpen, vele keer erger dan de rest. Het is hun soort ‘oplossingen’ dat alles alleen maar erger maakt.  Moeten we onze vrijheid voor hun welvaart en macht opgeven?


Ze zullen hun macht echter niet zo maar opgeven. Ze genieten ervan en zijn er verslaafd aan. Het biedt ze zekerheid en luxe, en hun luxe maakt ons blind, maar gaat uiteindelijk wel ten koste van onze vrijheid en van onze aarde en dus van ons. Als wij mensen als mensen willen blijven leven, moeten we onder hun macht vandaan zien te komen.


Hoe doen we dat? Verschroeide aarde?


1. We moeten bereid zijn onze welvaart voor een heel groot deel op te geven. Zo breek je de macht.


2. We moeten bereid zijn om een lokale grotendeels zelfvoorzienende economie te starten. Zo worden we onafhankelijk van de macht.


3. We moeten bereid zijn om de wegen en het vliegverkeer af te sluiten. Zonder transport geen globalisering.

Zonder globalisering geen multinationals.


4. We moeten bereid zijn om af te zien van veel technologie.


5. We moeten bereid zijn om elkaar te helpen, onze mouwen op te stropen en ons weer ouderwets vies te maken.


6. We moeten bereid zijn om onze eigen rotzooi op te ruimen. Gelukkig zal er veel minder van zijn.


7. We moeten bereid zijn om onze spullen te repareren en duurzaam te produceren. Even iets bij Alibaba bestellen is er niet meer bij.


8. We moeten bereid zijn om onze kinderen weer te leren hoe ze dingen kunnen maken, onderhouden, repareren of verbouwen, in hun eigen stad of dorp, met respect voor die omgeving en de eigen gemeenschap.


Als we dat kunnen, alleen als we dat kunnen, hebben we nog een toekomst als vrij mens op een natuurlijke aarde.


Realistisch? Vast niet.

Maar misschien m.i. wel de enige manier.